Had de overledene abonnementen op kranten, weekbladen, boeken of postorderbedrijven? Verwittig dan zo snel mogelijk de uitgeverijen om de leveringen stop te zetten of over te dragen op naam van een nieuwe contractant.

UZ Leuven

U kan het overlijden melden aan UZ Leuven via een webformulier dat u kan vinden op https://www.uzleuven.be/nl/mortuarium/aangifte-van-overlijden

Via dit webformulier kan u in één beweging: 

  • het overlijden melden
  • nog geplande afspraken laten annuleren
  • een nabestaandengesprek aanvragen met de behandelende arts
  • een andere hieraan gekoppelde vraag stellen. 

Facebook account verwijderen of aanmaken van de herdenkingsstatus

Facebook geeft aan dat het beleid is om accounts van overleden gebruikers te herdenken of te verwijderen.

Herdenkingsstatus

Alleen de bestaande vrienden kunnen het profiel van de overleden gebruiker bekijken en een nagedachtenis achterlaten. De account wordt niet meer getoond wanneer suggesties worden gedaan voor nieuwe Facebook vrienden of in de zoekresultaten. Wanneer een Facebook account de status “Herdenking” heeft gekregen, is de account door geen enkele gebruiker meer te openen of aan te passen. Het is onmogelijk om de logingegevens van de gebruiker te ontvangen.

Verwijderen van de account

Het verwijderen van de Facebook account van een overleden persoon houdt in dat het profiel en alle andere informatie van Facebook wordt verwijderd. Facebook vereist verificatie zodat alleen een direct familielid of executeur een speciaal verzoek kan indienen of de account kan verwijderen. Verzoeken zonder verificatie van de relatie met de overleden persoon worden niet verwerkt. Enkele voorbeelden van verificatie zijn o.a. geboortebewijs van overledene, overlijdensakte, juridisch bewijs van bevoegdheid, wettige vertegenwoordiger van de overleden persoon, juridisch bewijs van nalatenschap, …

Een speciaal formulier kan online worden ingevuld om een verzoek in te dienen om de account van een overleden persoon te verwijderen of om de account de herdenkingsstatus te geven.

Familiehulp of gezinszorg

Na het overlijden kan de aanwezigheid van een familiehulp een grote steun zijn. Het dagelijks leven van het gezin moet immers opnieuw worden georganiseerd. Een zorgkas of dienst voor gezinszorg kan u dan van enig hulp zijn. Verzorgende en gezinshelpers kunt u meestal terugvinden via:

gewesten en provincies

via het OCMW van uw gemeente

privé-instellingen, huisdokters

Kinderoppas

Hulp en advies kunt u vinden bij: www.kindengezin.be of www.liguedesfamilles.be

Oppasdienst voor thuiszorgpatiënten

In bepaalde gevallen kan een bejaarde, een persoon met een handicap of een chronische ziekte niet alleen blijven. U kunt dan terecht bij het Wit-Gele Kruis.

Schoonmaak

Organisaties voor gezinszorg kunnen u zeker verder helpen met niet dagelijks huishoudelijk werk. 

Het thuiszorgplan

Indien u zo lang mogelijk in de thuisomgeving wil blijven, kan uw ziekenfonds u verder helpen met een thuiszorgplan. Er bestaan voordelen en voorzieningen specifiek voor de zorgbehoevende en zijn/haar familie in een thuiszorgsituatie.

De verenigingen waarvan de overledene lid was Het is mogelijk dat één of meer verenigingen een afvaardiging willen sturen naar de uitvaartplechtigheid. Wacht dus niet om ze op de hoogte te brengen.

Nog andere instanties:

Dienstencheques, trein, tram, bus abonnementen, sportclubs en fitnessabonnementen, bibliotheek, verenigingen, ...

Belastingsaangifte

Ook in het jaar van zijn/haar overlijden en het daar- opvolgende jaar moet er nog een belastingaangifte gebeuren van de inkomsten van de overledene. Indien er nog bijkomende belastingen moeten worden betaald, worden die uit de erfenis gehaald. Als de overledene recht had op een teruggave vanwege de staat, zal dat bedrag ook deel uitmaken van de erfenis. Bij overlijden voor de gebruikelijke datum waarop de belastingaangifte moet worden ingediend, heeft u altijd vijf maanden de tijd om deze fiscale formaliteit te vervullen.